Wprowadzenie do stopperów do wina

Otwieranie dobrego wina to ważny element jego degustacji. Jednak po otwarciu butelki, wino szybko stygnie i traci aromat. Aby temu zapobiec, stosuje się specjalne zamknięcia próżniowe zwane stopperami.

Stoper pozwala zakręcić butelkę i szczelnie ją zamknąć, nie dopuszczając powietrza. Dzięki temu właściwości oraz bukiet trunku pozostają nienaruszone nawet przez wiele dni. Istnieje wiele rodzajów takich zamknięć.

W tym artykule przybliżymy tematykę stopperów do wina, omawiając m.in:

Rodzaje stopperów do wina

Na rynku dostępnych jest kilka głównych typów zamknięć próżniowych do wina:

Korki próżniowe

Najpopularniejsze – przypominają naturalne korki. Szczelnie zamykają butelkę dzięki gumowemu rdzeniowi, który rozszerza się pod wpływem ucisku.

Zatyczki silikonowe

Wykonane z elastycznego i wytrzymałego silikonu. Świetnie uszczelniają nawet szeroką szyjkę. Łatwe w czyszczeniu i wielokrotnym użyciu.

Stopery szklane i kryształowe

Luksusowe, dekoracyjne zamknięcia ze szkła, kryształu lub w formie karafki. Poza funkcją zamykania stanowią ozdobę stołu.

Stopery próżniowe z pompką

Umożliwiają ręczne wypompowanie powietrza z butelki przed zamknięciem. Zapewnia to idealną szczelność i brak dostępu tlenu nawet przez wiele tygodni.

Dobór odpowiedniego stopera zależy od indywidualnych preferencji i typu serwowanego wina.

Jak używać i zakładać stoper do wina krok po kroku?

Oto instrukcja poprawnego stosowania stopera w 6 krokach:

Krok 1: Otwórz wino

Zdejmij folię i otwórz butelkę korkociągiem. Nalej pierwszą degustacyjną porcję.

Krok 2: Włóż stoper do szyjki

Wepchnij stoper w szyjkę butelki. U niektórych modeli konieczne jest uprzednie ściśnięcie bocznych elementów.

Krok 3: Dociśnij stoper

Mocno dociśnij stoper w dół aż do momentu szczelnego zamknięcia szyjki. Przestań dociskać gdy napotkasz opór.

Krok 4: Sprawdź szczelność

Upewnij się że między krawędziami stopera i szyjki nie ma prześwitu. Butelka nie powinna już przepuszczać powietrza.

Krok 5: Przechowuj wino

Po zamknięciu przechowuj butelkę w pozycji pionowej w chłodnym, ciemnym miejscu np. w piwniczce winnej.

Krok 6: Serwuj wino

Przed nalaniem kolejnej porcji wyjmij stoper. Wino z otwartej butelki można podawać nawet do 3-4 tygodni.

Przechowywanie i pielęgnacja win zamkniętych stoperem

Aby wydłużyć świeżość otwartego wina, przestrzegaj kilku zasad:

Przechowuj w zalecanej temperaturze

Każdy rodzaj wina ma inną optymalną temperaturę magazynowania. Sprawdź jaka jest właściwa i jej przestrzegaj.

Utrzymuj wino w pozycji stojącej

Pionowa pozycja zmniejsza kontakt wina z korkiem i potencjalne ryzyko wadzenia smaku.

Ogranicz dostęp światła

Promienie UV i światło dzienne mogą niekorzystnie wpływać na przechowywane wino. Trzymaj je w ciemnym miejscu.

Sporadycznie kontroluj

Od czasu do czasu sprawdzaj czy korek dobrze przylega i nie występują przecieki.

Przestrzegając powyższych zaleceń, z łatwością otworzysz wino znów za kilka dni, ciesząc się niepogorszonym smakiem.

Must Read: Co to jest stoper online i jak działa odliczanie?

Najczęstsze pytania o stopery do wina

Poniżej przedstawiamy odpowiedzi na kilka najbardziej popularnych pytań dotyczących stopperów do wina:

Ile kosztuje stoper do wina?

  • Podstawowe korki próżniowe można już kupić za ok. 5-10 zł za sztukę. Bardziej zaawansowane technicznie modele z pompką czy luksusowe stopery szklane kosztują zwykle 50-150 zł.

Jak długo można przechowywać wino po otwarciu używając stopera?

  • W zależności od gatunku od 2 do nawet 6 tygodni. Im lepsza jakość i szczelność stopera, tym dłuższy okres świeżości otwartego trunku.

Czy stoper nadaje się do każdego rodzaju wina?

  • Stopery sprawdzą się przede wszystkim do win gotowych do picia. Nie zaleca się ich do win młodych nadal dojrzewających w butelce, które wymagają dostępu powietrza.

Mamy nadzieję, że informacje zawarte w artykule będą pomocne przy wyborze i korzystaniu ze stoppera do Twoich ulubionych win!

Leave a Comment